آخرین آموزش ها

 

برای دریافت مزایای استخرهای پرورش ماهی

   هشت ضلعی بر رو عکس بالا کلیک کنید

ورود به سایت

اوقات شرعی

   

اهمیت بیمه ونقش آن درتولیدات کشاورزی ودام وآبزیان

مقدمه

ابتدا هر فعالیت اقتصادی وتولیدی به طور مستقیم یاغیر مستقیم از عوامل متعددی تاثیر می پذیرد.بسیاری ازاین عوامل ممکن است نامطلوب ویا زیانبا ر باشد. لذا شناسایی وکنترل این عوامل که آنهاراخطرات می نامیم،یکی از وظایف مدیر یاسرمایه گذاراست. فعالیت های تولیدی در بخش کشاورزی به جهت تا"ثیرپذیری ازعوامل قهری طبیعی،مانندشرایط جوی ،بروز اختلالات در چرخه های بیولوژیک وامراض وبیماریها واز جهت دیگر نوسان قیمتها در سیستم رقابتی بازاربامخاطرات بی شماری مواجه  ساخته است این مخاطرات نه تنها تولید کنندگان بلکه عملکرد بخش کشاورزی را نیز درسطح کلان تحت تا"ثیر قرارمی دهد واجرای برنامه ها وسیاستهای دولت رانیز متاثر می سازد.

مرادازخطر یاریسک،حادثه غیرمنتظره ای است که در آینده امکان وقوع آن وجود داردونتیجه آن خسارت یا زیان است.وبرای مقابله با خطر،مدیریت واحددرسرمایه گذاری خود،نیازمند تضمین ودستیابی به راهکارهای مقابله با آن است.

مدیریت خطرراهی است برای برخورد با این مخاطرات.فردی که مدیریت خطررارهبری می کند سه وظیفه اصلی رابرعهده دارد

اول :شناسایی خطرات

دوم: ارائه روشهای کنترل ویا پیشگیری از خطرات

سوم: دستیابی به منبعی بعنوان جبران خسارت

وظیفه اصلی بیمه درمدیریت ریسک، انتقال خسارت ناشی ازخطرات به بیمه گران است .

وشرکت های بیمه ای از ابزارها وروشهای مشابهی که مدیران ریسک برای اندازه گیری خطر استفاده میکنند وباتوجه به قانون اعداد بزرگ،پراکندگی خطرات وامکان انتقال مجدد بخشی از ریسک های پذیرفته شده به سایربیمه گران ،می توانند احتمال خطرات رامحاسبه کنندوباتوزیع آن سهم هریک از عوامل راتعیین نمایند.

امروزه بیمه ها ازدوابزار مهم قانون اعداد بزرگ وتوزیع جهانی خطر به عنوان اساسی ترین سیاست های خود بهره می برند

محاسبه نسبت خسارت وضریب خطر مهمترین دغدغه کارشناسان بیمه است که ازدوطریق می توان آنرا برآورد کرد.،یکی محاسبه احتمال بروز خطرات در طبیعت ودیگری براساس میزان حق بیمه دریافتی و خسارت پرداختی درطی سالهای فعالیت آن طرح بیمه ای است .

محاسبه نرخ حق بیمه از طریق احتمال بروزخطرات به ویژه دربخش کشاورزی بسیار مشکل وپیچیده است و علت آن تنوع خطرات تحت پوشش و وابستگی طرحهای کشاورزی ودامپروری به شرایط آب وهوایی است.

به طریقی که موجودات زنده همیشه در معرض خطر و بیماریها قرار دارند. 

و این بیماریها نیز به نوبه خودبه عوامل مستعد کننده زیادی وابسته اندوبه عبارت دیگرچگونگی ونوع پرورش (سنتی، نیمه صنعتی ،صنعتی )شرایط محیطی،مدیریت صحیح خطر، اطلاعات علمی کشاورزی یا پرورش دهنده ورعایت اصول بهداشتی وپیشگیری درمیزان احتمال بروز خطر نقش اساسی دارند. بسیاری ازکشورهای پیشرفته به دلیل  سابقه زیاد در زمینه بیمه محصولات کشاورزی تاحدودی به این اهداف دست یافته اند.

لیکن درکشورهای درحال توسعه به جهت نوپابودن بیمه کشاورزی چنین امری کاملا" محقق نشده است به علاوه به دلیل متفاوت بودن شرایط آب وهوایی وروشهای کشت وپرورش درمزارع این کشورها استفاده دقیق از الگوهای کشورهای پیشرفته همواره موفق نبوده است.

در کشورما،بیمه محصولات کشاورزی عملا" فعالیت خودراازسال 1363آغازکرده ودراین مدت سعی شده است که بیمه نامه ها متناسب با خصوصیات خاص کشور خودمان طراحی شود.ازسوی دیگر دردسترس نبودن اطلاعات وآمار کافی از چگونگی ومیزان احتمال بروز خطر،محاسبه نرخ حق بیمه را بسیار مشکل می ساخت.

که اراین رو صندوق بیمه کشاورزی باهدف بیمه انواع محصولات کشاورزی ودامی،به عنوان وسیله ای برای دست یابی به هدفها وسیاستها ی بخش کشاورزی دربانک کشاورزی تشکیل وشروع به فعالیت کرد که این بیمه در طی سالهای اخیر به عنوان یکی از راهکارهای نوین برای مقابله با خطرات فعالیت های کشاورزی ودرنتیجه کاهش نوسانات در آمدی کشاورزان مورد توجه وتاکید صاحب نظران ومتخصصان بسیاری  از کشورهای درحال توسعه یافته قرار گرفته است.

چنانجه بیان شد کشاورزی همواره فعالیتی همراه با ریسک بوده است وفعالیت ها دراین بخش اتکای بسیاربر طبیعت دارد. طیف وسیعی از خطرات طبیعی مانند طوفان،گردوغبار،آذرخش،سیل، بارانهای شدید ،سرماو یخبندان ،تغییرات ناگهانی دمای آب ،(گرم شدن وسرد شدن )در اثرتغییرات جوی وکاهش اکسیژن آب در اثر تغییرات جوی ،روب برف ،ریزش چاه ،کاهش دبی آب ،نامناسب بودن رژیم گازی آب چاه (گاز های محلول )وقطع برق شبکه سراسری ، بیماریها ،عبور حیوانات از مناطق سعب العبور،مثل پرت شدن از کوه ،حمله وحوش وغیره به محصولات کشاورزی ودام وآبزیان آسیب می رساند واین خطرات سبب می شود که تولید کنند گان  نسبت به بازده فعالیت خودبه درآمد آن بی اطمینان ودلسردشوند.

در اینجاست که بیمه کشاورزی تولیدکنندگان را دربرابر پرداخت حق بیمه اندک،از حداقل محافظتی در برابر ریسک ازبین رفتن محصول وسرمایه بهره مند می سازد،ودر صورت وقوع خسارت کشاورزوتولیدکننده بیمه محصول میتواند غرامت بگیردودرنهایت ضررها به طورکلی ویانسبتی از آن بین کشاورزان سرشکن شود.

 

 

خلاصه ای از خطرات تحت پوشش در بخش دام وطیور وآبزیان

خطرات طبیعی مانند طوفان،گردوغبار،آذرخش،سیل، بارانهای شدید ،سرماو یخبندان ،تغییرات ناگهانی دمای آب ،(گرم شدن وسرد شدن )در اثرتغییرات جوی وکاهش اکسیژن آب در اثر تغییرات جوی ،ذوب برف ،ریزش چاه ،کاهش دبی آب ،نامناسب بودن رژیم گازی آب چاه (گاز های محلول ) تغییرات کدورت آب (گل آلودگی ) آب ناشی از بارانهای سیل آسا رگبار ،تگرگ ،سقوط بهمن ،وقطع برق شبکه سراسری بیش از پنج ساعت با تائید اداره برق منطقه ای در صورت داشتن ژنراتور ، بیماریها ، عبور حیوانات از مناطق سعب العبور،مثل پرت شدن از کوه ،حمله وحوش وغیره به محصولات کشاورزی ودام وآبزیان

این حق قراردادی،کشاورزان راقادر میسازد تا وضعیت تثبیت درآمد خودرابهبود بخشد که به نوبه خود به تثبیت اقتصاد خانواده کمک می کند.

بیمه به عنوان بهترین روش انتقال ریسک

بیمه یکی ازراههای معقول ودر واقع مهمترین روش انتقال ریسک است که در حقیقت وسیله ای است برای انتقال ریسک به شخص ثالث که آمادگی پذیرش آن رادارد .

بیمه یک مکانیزم مالی با هدف کاهش میزان خسارت از طریق ائتلاف تعدادزیادی از عوامل نامعلوم جهت تقسیم وتعمیم دادن بار مالی خسارت است .

بیمه مکانیزمی است که طی آن بیمه گذار باپرداخت حق بیمه به بیمه گر،که یک سلسله خطرات را قبول می کند وبراساس علم آمار،خسارت ناشی از آنها راجبران می نماید،تعهدی به نفع خود یا برای شخص ثالث تحصیل می کند.درصورت وقوع خطر موضوع قرارداد ازطرف بیمه گر انجام می شود.

بیمه کشاورزی به بیمه ای گفته میشود که موئسسات یا واحدهای زراعی وکشاورزی ودامپروری وآبزی پروری رادربرمی گیرد .

چهار گزینه مهم دراین قراردادوجود دارد که عبارتند از

خطرات تحت پوشش

استثنائات:که تحت پوشش قرارداد نمی باشد

حق بیمه وغرامت

مدت قرارداد

مانند ،بیمه کشاورزی (رزاعی ،باغی ،دامی انواع بیمه دام طیور ،بیمه آبزیان،انواع ماهیان سردابی،گرم آبی،ماهیان زینتی،میگو وغیره ) که برای هریک انواع مختلف بیمه چه زراعی ،چه باغی ،چه دامی توسط صندوق بیمه کشاورزی، خلاصه شرایط وروش اجرایی مستقلی هرسال بعد ازبررسی و رفع اشکالات احتمالی دستورالعمل سال قبل در کمیته فنی مربوطه، درشهریورماه به تمامی استانها جهت اجرا ابلاغ می گردد. لازم به ذکر است مدت قرارداد بیمه نامه یکسال شمسی بوده وازمهرماه شروع وتاآخرشهریور ماه سال آینده به عنوان یکسال زراعی پیش بینی شده است.                                 

مسایل ومشکلات :

عدم ریسک پذیری وعدم اعتماد تولید کنندگان به صندوق بیمه موجب کاهش بیمه گذاران در سطح استان گردیده است

عدم تغییر در خلاصه شرایط بیمه وعدم افزایش سهم دولت در طی سالهای 91-90و92-91 وباتوجه به افزایش سرسام آور قیمت نهاده های دام وآبزیان در طی این سالها موجب نارضایتی تولید کنندگان شده ورغبتی به بیمه نمودن محصولات خود ندارند

عدم آشنایی تولید کنندگان از قوانین ودستورالعمل های صندوق (شفاف سازی)

کمبود اعتبارات ترویجی صندوق و عدم پرداخت به موقع وقیمت واقعی محصولات نیز موجب کاهش روند تدریجی فرهنگ بیمه می شود

عدم اجرای تبصره مربوط به مدیریت عالی در پرورش در طول دوره های بیمه ای قبل که غرامتی دریافت نکرده باشند ویا بطور سلیقه ای عمل نمودن به این قانون نیز موجب روند کاهش بیمه در بخش های مختلف می شود.

پیشنهادات :

افزایش دفاترخدمات بیمه کشاورزی در سطح شهرها وبخشهای استان

جذب دامپزشکان و کارشناسان دامپروری ،شیلات ،زنبور عسل خبره برای ارزیابی خسارت

جذب کارشناس شیلات برای کارگزاری بخصوص تعیین خسارت بیمه آبزیان

اصلاح  وتجدید نظر درخصوص خلاصه شرایط بیمه دام طیور وآبزیان بخصوص افزایش تورم چنددرصدی دربخش نهاده های دام وآبزیان درسال92-91، 91-90، 90-89 وتعدیل و پرداخت قیمت واقعی محصولات دام وآبزیان

افزایش سهم دولت در بیمه وافزایش اعتبارترویجی  صندوق به منظور ترغیب وتشویق تولیدکنندگان برای بیمه نمودن واحدهای خود

اجرای تبصره مربوط به مدیریت عالی در پرورش در طول دوره های بیمه ای قبل  که غرامتی دریافت نکرده باشند برای سال اول 10درصد وباافزایش 5درصدی برای دوره های بعدی

محمد بدلی وند

                                                                                   کارشناس ارشد اداره کل شیلات استان

 

                                                                  مرداد 1392

دستور العمل صدور مجوز پروانه ماهیان زینتی آب شیرین

 

          دستور العمل صدور مجوز تکثیر و پرورش ماهیان زینتی آب شیرین

 

 

ماهیان آکواریومی موجود در کشور غالباً در مناطق گرمسیری آب شیرین زندگی می کنند وصرفاًً متعلق به کشور ایران نمی باشد . مجوزهای صادره با نام مجوزهای صادره تکثیر و پرورش ماهیان زینتی قید می گردد.این دستور العمل جهت صدور پروانه بطور هماهنگ در کشور می باشد.


جدول ظرفیت تولیدی ماهیان زینتی آب شیرین

 

1.       واحدهای تولیدی برحسب ظرفیت سالیانه به سه دسته تقسیم می شوند .

           الف-  واحدهای کوچک :که حداقل  50000  عدد در سال تا 100000 عدد سالیانه

                تولید می کنند.

            ب -  واحدهای متوسط: از  100000 عدد تا 500000  عدد سالیانه تولید می کنند.

            ج -  واحدهای بزرگ : از 500000  عدد تا 2000000  عدد سالیانه تولید می کنند .

  

2.        حدا قل واحد تولیدی، مساحت مفید  70 متر مربع فضای مسقف با تولید 50000 عدد ماهی در سال می باشد.

 

3.       آکواریوم ها در 3 طبقه پیش بینی شده است و در صورتیکه قسمتی از سطح تولیدی از حوضچه تشکیل شده باشد امکان نصب آکواریوم ها در 1-3 طبقه ا مکان پذیر می باشد. حدود 70 درصد از مساحت مفید سالن تولیدی برای نصب آکواریوم ها و حوضچه ها منظور شده است .

 

4.       با احتساب نگهداری مولدین، تولید سالیانه بچه ماهی در واحد سطح به ازای هر متر مربع 500  عدد تا ا ندازه 2- 5  سانتی متری منظور شده است ( 500  عدد بر ا ی تولید بچه ماهی در آکواریوم ها و حوضچه ها تا حداکثر مساحت 20  مترمربع منظور شده است ).

 

5.       تولید در استخرهای بالای 20  متر مربع بطور مسقف و بدون سقف به ازای هر مترمربع سطح تولید 250  عدد بچه ماهی در سال منظور شده است.

 

6.       تولید در واحد سطح محاسبه می شود و ارتفاع آکواریوم ها حدود 40 سانتی متر منظور شده است و این ارتفاع 90 درصد عمومیت دارد که قابل تغییر است.

 

7.       در متن پروا نه مساحت مفید محوطه تولیدی و مساحت کل قید گردیده است. و مساحت کل حداکثر30 درصد بیشتر از مساحت مفید در نظر گرفته می شود.

 

8.       دمای آب تانکها و حوضچه ها بر حسب گونه ها ی مختلف حدود 29 - 24 درجه است. ازنظر کیفیت آب میزانpH   برابر 8-5/6،  شوری آب حداکثر 3000Ec  =   و سختی آب حداکثر 250  میلی گرم در لیتر می باشد و در آبهای آشامید نی نیاز به آزمایش آب نیست.

 

9.       مقدار آب مورد نیاز برحسب مصرف ماهانه طبق جدول ستون 5  تعیین گردیده است.

 

10.   طول آکواریومها معمولاً از  80  تا200 سانتیمتر و عرض 30 تا50  سانتیمتر که برای تولید و نگهداری بچه ماهی می باشد و برای مولدین طول 100 سانتی متر مناسب است.

 

11.   کف محوطه تولیدی باید قابل شستشو و دارای محل تخلیه آب و لوله کشی لازم باشد.

 

12.   برای هوا دهی به آکواریوم ها یا حوضچه ها نیاز است از سیستم مرکزی هوادهی استفاده شود.

 

13.   در سال تا 100000 قطعه ماید.تولید در همه مناطق امکان پذیر است . لیکن به لحاظ کاهش هزینه انرژی در مناطق گرم اقتصادی تراست.

 

14.   نیاز به استعلام جهت تغییر کاربری زمین برای ماهیان زینتی نمی باشد .

 

15.   افراد حقیقی یا حقوقی که قبلاً پروا نه ماهیان زینتی دریافت داشته اند ظرفیت پروا نه آنها برحسب سطح مفید آکوایوم یا حوضچه های تولیدی در این دستور العمل محاسبه و پروانه جدید صادرخواهد شد.

 

16.   سایر مواردیکه در این دستور العمل پیش بینی نشده است لازم است برحسب مورد از معاونت آبزی پروری استعلام شود.

 

17.   با توجه به موارد فوق چنانچه پس از انجام کار و در موارد خاص مشکلاتی از سوی سازمانهای ذیربط بروز نماید دارنده پروا نه می بایست شخصاً نسبت به رفع آن اقدام نماید.

 

18.   به ازای هر 50  هزار قطعه تولید ماهیان زینتی دو اشتغال منظور می شود.

 

19.   در موافقت اصولی و پروا نه تأسیس قید گردد، این پروا نه جهت واردات ماهی زینتی و نهاده های مربوطه اعتباری ندارد.

 

20.   به منظور کنترل واردات در پروا نه بهره برداری قید گردد، دارنده این پروا نه می توا ند حداکثر سالیانه 15%  ( پانزده درصد ) از ظرفیت پروا نه بهره برداری به منظورحفظ خصوصیات ژنتیکی (مولد سازی )  بارعایت مقررات ا قدام به واردات ماهیان زینتی نماید.

     

     تبصره 1:  فضای عمومی شامل اطاق کارگری – انبار – سرویسهای بهداشتی – نگهبانی و

               غیره می باشد .           

             تبصره 2: واحدهایی که از حد مجاز کمتر تولید می کنند صدور کارت شناسایی جهت ادامه

                 فعالیت آنان بلا مانع است .   

 

 

1.       مرتضی افراسیابی : مدیر کل دفتر توسعه منابع آبزی و ماهیان آب شیرین

 

2.       محمد حسن الهی :کارشناس مسئول گروه ماهیان زینتی